Carignan

Grappe de raisin de Cinsault noir     /     Black Cinsault Wine Grape

Carignan Ai??r hAi??g pA? allt. Syra, tanniner, fAi??rg och bitterhet. Den tenderar dAi??rfAi??r att mA? bAi??st pA? en icke fertil jordmA?n dAi??r frukten fA?r mycket sol och plockas frA?n gamla stockar. Nyckeln Ai??r en tillrAi??cklig mogen fruktkaraktAi??r som maskerar den naturligt hAi??ga dosen av garvsyra (tanniner) och syra.

I sitt rAi??tta element agerar den god lagspelare i allt frA?n enklare chilenare till mer hAi??goktaniga pavor som exempelvis Chateau Musar eller Ridge hAi??rliga jAi??nkarblends. Men visst kan den flyga solo. Vinifikationen bestAi??mmer och skulle vinmakaren kolsyrejAi??sa kommer druvan uppvisa en karaktAi??r lA?ngt frA?n det strAi??va och rustika. Marignano (Ita) och Carinena (Spa) Ai??r exempel pA? kloner.

Mas Coutelou, NV lA?Oublie 2006 266 kronor

En galning frA?n Puimisson blandade en gA?ng Carignan 01, 07, 10 med Syrah 09,10,12 och 13. AlltsA? en produkt av det som i vinmun kallas Solera. Resultat:

Ett sammetslent raveparty av kryddor, hAi??stfuktig skog, kAi??rsbAi??r, blod och mineral. Schizofrent och alldeles bedA?rande. Koncentration! BAi??st dag 2. Som alltid med Mas Coutelou. order Flomax

